Skötselråd

SKÖTSELRÅD FÖR VÅRA MÖBLER.

Modeller med lösa sitt- & ryggdynor har blixtlås, så att man kan ta av tyget och tvätta det. Vi rekommenderar ALLTID kemtvätt.
Din soffa måste tas om hand för att den ska hålla så länge som möjligt. Råden nedan gäller för de soffor där möjligheten finns:

-Sittdynor bör man ha som vana att rotera mellan olika sittplatser och vända på dem för att slita jämnare på alla dynor.

-Ryggdynor måste puffas om de har rivet/löst material i sig för att de ska hålla formen bra.

-Det är bra att ibland vända på ryggdynorna (där soffmodellen tillåter det) eftersom sömmarna kan ha en tendens att vilja dras nedåt när man sitter mot dem. Genom att vända på ryggdynan dras sömmen tillbaka åt andra hållet vilket håller den på rätt plats.

-Observera! DYNOR MED DUN MÅSTE PUFFAS OFTA! Detta bör man göra cirka en gång i veckan eller oftare om man använder dem mycket, annars finns det en risk att materialet klumpar ihop sig och dynorna blir förstörda.

-Tyg till textilmöbler kan skrynkla sig. Det beror till största delen på vilken typ av stoppning möbeln har. Många av våra soffor består av sittdynor av polyeter med duntopp. Det ger en enastående sittkomfort men måste PUFFAS. Om det inte görs, plattar dunet och fiberfillen ihop sig och tyget ges intryck av att vara för stort. Skrynkligt tyg är inte ett reklamationsärende utan ett mått på hur man använder/ sköter sin soffa.

-Pilling (noppor) uppkommer på textilier och det är helt naturligt. Noppor tas bort med noppmaskin och försämrar ej tyget. Noppor är alltså ingen anledning till reklamation. När ett tyg är nytt ligger överflödiga fibrer på ytan och efter en tids användning samlas de ihop och bildar noppor. Även miljön runtomkring, t ex luftfuktighet och statisk uppladdning kan påverka materialet, ex kläder och plädar som reagerar med tyget. På naturmaterial som bomull och ull märker man inte så mycket av nopporna eftersom de oftast lossnar av sig själva. På blandmaterial med syntetfibrer kan däremot nopporna sitta kvar på tyget. Noppor på ett polyestertyg uppkommer oftast då möbeln är ny och beror på att fibern är så stark att nopporna inte lossnar av sig självt, då tas de bort dem med en noppmaskin. Det är viktigt att man inte rycker eller sliter bort noppan med fingrarna. Då får man endast bort noppan men inte filamentet och därför finns det en risk att en ny noppa bildas. Dammsug soffan mycket noggrant på hög sugeffekt, detta för att filamenten som krypit ned i tyget skall resa sig upp. Använd en batteridriven noppmaskin som skär av filamentet. Det är möjligt att man inte lyckas raka av alla dessa filament första gången utan att man får upprepa denna procedur några gånger.

-Ta väl hand om tyget. Dammsug och rengör regelbundet med lämpliga produkter. PU/Konstläder skall behandlas 2-3 gånger per år eller vid behov. Använd alltid en möbelvårdsprodukt avsedd för konstläder.  Vänligen observera att vi inte godkänner reklamationer till följd av undermåligt underhåll eller torrfällning från jeans och andra textilier.
-På textilier bör impregnering användas för att tyget ska hålla sig snyggt längre.

 
Zoffan Sverige AB, lager och varuutlämning: Skallebackavägen 15, 302 41 Halmstad
E-post kundservice/order: info@zoffan.se - Telefon: 035-324 31 - Mobil Robert: 072-732 26 36